L’aire de les coses

Aquest llibre és la trobada entre un mort i un viu. El mort és l’escriptor Josep Maria Espinàs i el viu un altre Josep Maria, però que es diu Pep i és seixanta anys més jove.

Una aproximació íntima, personal i sensible a la figura de Josep Maria Espinàs que reivindica el fil que ens lliga i construeix amb qui ha contribuït a construir la història del nostre país. Un país on és normal tot el que fa mig segle semblava extraordinari i on, a la vegada, comença a ser extraordinari tot el que mig segle enrere era ben normal.

De vulnerables a poderosos

Des d’una mirada universal i humanista, el metge Jordi Varela narra la llarga lluita dels humans per assolir una bona salut i per evitar tot allò que ha amenaçat la nostra vida. Dia a dia, any a any, l’esperança de vida global ha anat pujant en menys d’un segle dels 40 als 72 anys actuals.

És cert que els factors socials -com les guerres o les desigualtats- hi influeixen, però cal reconèixer que als darrers segles els científics, els metges i els serveis sanitaris han derrotat enemics letals que semblaven invencibles.

Criar i jugar

Criança viva per acompanyar els nostres fills i filles des de la comprensió i el respecte.

Sostenir els més petits perquè facin el seu camí amb confiança i alegria és una tasca estimulant, plena de descobriments i reflexions. Aquest llibre ens dona eines per acollir els nostres fills i filles tal com són, estimant l’essència que els fa especials i únics.

Quina mena de gent som

Amb la passió d’un genuí catalanista, però anteposant la seva objectivitat d’insubornable intel·lectual, el gran Agustí Calvet «Gaziel» va emprendre el 1938, des del seu exili a França per la Guerra Civil, la tasca de donar continuïtat a un projecte d’història de Catalunya que li havia plantejat Cambó.

El resultat va ser aquest llibre, en què aplega quatre assajos «sobre Catalunya i els catalans», als quals no eludeix la conflictiva relació amb Castella, la nova visió sobre la mateixa història de Catalunya sorgida a partir del XIX, la tensió entre nacionalisme i internacionalisme i molts d’altres temes. D’aquesta manera, Gaziel va imposar-se un ambiciós objectiu, que avui és més actual que mai.

No hi ha paraules: assumir la mort d’un fill

El 14 d’agost del 2023 serà una data que quedarà gravada, per sempre més, en la vida de Francesc Torralba. Aquell dia va sortir d’excursió amb el seu fill sense saber que seria el darrer que compartirien: l’Oriol va morir en un accident a la muntanya.

Aquesta experiència traumàtica va fer que el món d’en Francesc s’aturés i que s’hagués d’enfrontar amb sentiments, sensacions i pensaments difícils de digerir, sense estar-hi preparat. El procés de dol és un camí tortuós i amb moltes anades i vingudes, que ens posa davant l’única cosa insalvable: la mort.

Quiero y no puedo: una historia de los pijos de España

Una radiografia del pijo a Espanya, des dels senyorets del s. XIX als cayetanos, passant per la gauche divine o els yeyé.

Un assaig revelador sobre un fenomen que va més enllà d’un arquetip, i amaga el veritable origen de la lluita de classes en la societat espanyola.

L’era dels àlbums

Un llibre imprescindible per descobrir les històries humanes darrere dels millors àlbums de la història de la música moderna. Aquest llibre no pretén ser exhaustiu. Tampoc aspira a ser consistent respecte a un criteri universal.

Àlex Torío ha mirat de distribuir els discos amb una certa equitat cronològica i s’ha sacrificat per no posar més d’un disc d’un mateix músic o banda. Per tant, és un llibre injust en què tothom pot trobar a faltar alguna cosa. S

intetitzar la història del pop-rock, música d’arrel negra i anglosaxona, és una tasca inabastable, i sempre serà incompleta, però ens ho podem passar bé considerant-la encara que només sigui parcialment.

Ni una ni grande ni libre

Res ha marcat tant la nostra història recent com la dictadura franquista. Ni segueix tan present a l’Espanya actual. Ens ofereix el primer relat complet i actualitzat d’aquesta, pensat tant per als qui van viure aquells anys com per als qui vulguin redescobrir i entendre aquell episodi decisiu.

Ens trobem davant una història de la dictadura el protagonisme de la qual ja no recau exclusivament en el general Francisco Franco, sinó en el conjunt dels espanyols i que, abans de res, posa definitivament en qüestió el mite d’una Espanya singularment diferent.

Mañana tal vez el futuro : escritoras y outsiders en la guerra civil española / Sarah Watling

En la dècada de 1930, dones i homes de la Gran Bretanya, Europa i els Estats Units es van dirigir a Espanya per a formar part del que consideraven una lluita històrica per la llibertat enfront del feixisme: la Guerra Civil Espanyola, un conflicte que va galvanitzar a desenes de milers de voluntaris de tot el món.

Mañana tal vez el futuro segueix a un grapat d’extraordinàries figures, la majoria d’elles dones, decidides a viure amb valor i convicció.

Supérate

Els esportistes d’elit posseeixen unes qualitats excepcionals que els diferencien de la resta de la població. Aquests atletes dediquen la seva vida a intentar aconseguir la millor versió possible de si mateixos per a obtenir l’èxit, una glòria que sembla reservada a molt pocs. Quin és el secret per a aconseguir aquests nivells d’excel·lència? És qüestió de talent o d’esforç?

Rendir al màxim nivell no és una cosa exclusiva dels esportistes d’elit, i tractar de ser la millor versió d’un mateix tampoc. En aquest llibre, Lorena Torres, especialista enlaire rendiment esportiu, ens ofereix les claus per a aconseguir l’excel·lència en allò que ens proposem.